Το γάλα αποτελεί την τροφή με τη μεγαλύτερη βιολογική σημασία για τον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αποτελεί τη μοναδική τροφή για το νεογέννητο τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.
Η μεγάλη του αξία οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει (αποτελεί την καλύτερη πηγή για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τη βιταμίνη Α).
Το γάλα αποτελεί πολύτιμη και προστατευτική τροφή για όλες τις ηλικίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα αμινοξέα και σημαντικές ποσότητες ανόργανων αλάτων, όπως ο φώσφορος και το ασβέστιο που αποτελούν δομικά υλικά για το σκελετό.
Η καλή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία, ιδιαίτερα στην παιδική και στην εφηβική ηλικία κατά την οποία μπαίνουν οι βάσεις για τη σωστή ανάπτυξη. Ωστόσο, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό το οποίο δεν παίρνουν σε αρκετή ποσότητα τα παιδιά είναι το ασβέστιο – που βρίσκεται κυρίως στο γάλα και στα προϊόντα του αλλά και στα πράσινα λαχανικά με φύλλα. Το ασβέστιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που δυναμώνει και διατηρεί υγιή τα οστά και τα δόντια. Χρησιμεύει στη δημιουργία της μάζας του σώματος και αποτρέπει τον κίνδυνο καταγμάτων που οφείλονται σε οστεοπόρωση, μία πάθηση κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή συνιστούν τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών να λαμβάνουν 800 mg ασβεστίου την ημέρα, ή περίπου 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 9-18 ετών χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο δεδομένου ότι τα οστά τους αναπτύσσονται περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής. Θα πρέπει να παίρνουν 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα, ή περίπου 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Ένα ποτήρι γάλα των 0,25 l έχει περίπου 300 mg ασβεστίου, επομένως γύρω στα 4 ποτήρια γάλα την ημέρα σχεδόν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο.
1 – 3 χρονών — 500 mg
4 – 8 χρονών — 800 mg
9 -18 χρονών — 1.300 mg
Το γάλα (πλήρες ή άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά) καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Εκτός του ότι έχουν πολύ ασβέστιο παρέχουν και άλλες βασικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό, όλες απαραίτητες για την καλή υγεία των οστών και την ανάπτυξη. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο φώσφορος, το μαγνήσιο και πρόσθετη βιταμίνη D στο γάλα. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, ο χυμός πορτοκαλιού εμπλουτισμένος με ασβέστιο. Το καλύτερο είδος γάλατος είναι σε γενικές γραμμές το άπαχο ή το γάλα με χαμηλά λιπαρά, ωστόσο, τα βρέφη κάτω του ενός έτους θα πρέπει να πίνουν μόνο το γάλα της μητέρας ή γάλα ειδικής σύνθεσης εμπλουτισμένο με σίδηρο. Τα παιδιά ηλικίας ενός έως δύο ετών θα πρέπει να πίνουν εκτός ειδικών εξαιρέσεων πλήρες γάλα, καθώς ορισμένα λιπαρά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους σε αυτή την ηλικία.
Μεταξύ 2 και 5 ετών, οι γονείς θα πρέπει να αντικαθιστούν σταδιακά το πλήρες γάλα με άπαχο ή με γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Από την ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά θα πρέπει να παίρνουν τις περισσότερες θερμίδες τους από δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια και άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς.
Το γιαούρτι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες, με σχετικά λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, φώσφορο και βιταμίνες. Αποτελεί μία εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Έχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και επειδή είναι σε συμπυκνωμένη μορφή περιέχει περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνες. Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα, το γιαούρτι αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου. Οι παιδίατροι συνιστούν να προστίθεται γιαούρτι στη διατροφή από τη βρεφική κιόλας ηλικία και να συνδυάζεται με φρούτα και δημητριακά. Αυτός ο διατροφικός συνδυασμός θεωρείται άριστος γιατί περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνες ανώτερης βιολογικής αξίας και βιταμίνες, χωρίς να έχει πολλές θερμίδες.
Το γάλα αποτελεί την τροφή με τη μεγαλύτερη βιολογική σημασία για τον άνθρωπο, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του.
Η λακτόζη, η ζάχαρη που περιέχεται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές ενοχλήσεις σε κάποια άτομα. Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη έχει πρόβλημα στην πέψη της. Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι συνηθισμένη στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, αλλά εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, το γάλα είναι συχνά δύσπεπτο ακόμη και σε μικρές ποσότητες ή όταν συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα, όπως δημητριακά. Επίσης, πολλά άτομα μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί ή γιαούρτι, τα οποία προκαλούν λιγότερα συμπτώματα. Ωστόσο, κάποιοι είναι αλλεργικοί στο γάλα και στα γαλακτοκομικά επομένως θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Μπορούν όμως, να λαμβάνουν το ασβέστιο που τους χρειάζεται από άλλα τρόφιμα όπως από πράσινα λαχανικά με φύλλα, π.χ. λάχανο, μπρόκολο, κλπ.
Πηγή : www.babyzone.gr
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies
Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των Cookies.
Η πολιτική μας για τα Cookies
Με την είσοδό σας στην κεντρική σελίδα της ιστοσελίδας μας λαμβάνετε γνώση σχετικού σημειώματος για τη χρήση cookies από μέρους μας. Σε περίπτωση, που αποφασίσετε να παραμείνετε στην Ιστοσελίδα ή/και να περιηγηθείτε σε σελίδες της, παρέχετε την ρητή και ειδική συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεούστε να απέχετε από την χρήση της Ιστοσελίδας ή να απενεργοποιήσετε τη χρήση cookies στις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης σας.
Τι είναι τα cookies;
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που τοποθετούνται στον υπολογιστή σας (ή σε άλλες συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως ένα smartphone ή tablet), όταν επισκέπτεστε την Ιστοσελίδα. Τα cookies βοηθούν την Ιστοσελίδα να σας αναγνωρίσει και βελτιώνουν την εμπειρία σας.
Σε τι χρησιμεύουν τα cookies;
Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε την Ιστοσελίδα μας πιο λειτουργική, πιο φιλική προς το χρήστη, και για να προσαρμόσουμε το περιεχόμενο της στις ανάγκες σας. Παρακολουθώντας την πλοήγησή των επισκεπτών στην Ιστοσελίδα μας, τα cookies μας βοηθούν στην βελτίωση των υπηρεσιών μας. Επίσης, χρησιμοποιούμε cookies για να συλλέξουμε ανώνυμα, συγκεντρωτικά, στατιστικά στοιχεία που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε πώς οι επισκέπτες χρησιμοποιούν την Ιστοσελίδα μας.
Τι είδος cookies χρησιμοποιεί η Ιστοσελίδα;
Cookies Τρίτων (Third Party Cookies)
Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies που τοποθετούνται από αξιόπιστούς συνεργάτες, και συγκεκριμένα
Δεν ελέγχουμε το περιεχόμενο των cookies τρίτων. Παρακαλούμε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες τους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα cookies και τη διαχείρισή τους.
Πόσο καιρό θα παραμείνουν τα cookies στη συσκευή μου;
Η διάρκεια ζωής ενός cookie στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας εξαρτάται από το αν πρόκειται για ένα «μόνιμο» ή «προσωρινό» cookie. Τα προσωρινά cookies θα παραμείνουν στη συσκευή σας, μέχρι να σταματήσετε την περιήγηση στην Ιστοσελίδα. Τα «μόνιμα» cookies παραμένουν στον υπολογιστή σας ή την κινητή συσκευή μέχρι να λήξουν ή να διαγραφούν.
Πως μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη χρήση Cookies;
Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη χρήση των cookiesπροσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας. (Ανατρέξτε στη Βοήθεια του προγράμματος περιήγησης σας για λεπτομέρειες). Σας ενημερώνουμε ότι η απενεργοποίηση των cookies θα επηρεάσει τη λειτουργικότητα της Ιστοσελίδας και θα οδηγήσει στην απενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών και χαρακτηριστικών αυτής. Ως εκ τούτου, συνιστάται να μην απενεργοποιήσετε τα cookies.
Updating
By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.
Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?
WhatsApp us